Reclamemasten / Snelwegreclame / A15

De Geschiedenis van billboardreclame

Grote afbeeldingen maakt de mens al sinds dat we in grotten leefden. Maar een kwam een moment dat de afbeeldingen op wanden werden ingezet als reclame.  In het oude Egypte gebruikten de heersers afbeeldingen uitgehouwd in steen om wetten en regelgeving te communiceren. Misschien is dit wel de alleroudste vorm van buitenreclame.

De eerste billboards

De eerste echte tekenen van billboard reclame zoals wij die vandaag de dag kennen stamt uit de tijd rond 1790. Tussen 1794 en 1798 werd lithografie ontwikkeld. Een manier om met inkt op papier te drukken. Het eerste postermateriaal werd in deze tijd ontwikkeld. De ‘billboards’ uit die tijd kenden echter één nadeel. Ze konden erg slecht tegen de weersomstandigheden. De branche die als één van de eersten profiteerde van de nieuwe manier van reclame was de circusbranche. Het eerste echte gebruik van billboard reclame dateert uit 1835.

Buitenreclame doet zijn intrede in het bedrijfsleven

In het midden van de jaren 1860 werd het mogelijk om advertentieruimte in te kopen bij bedrijven die gespecialiseerd waren in buitenreclame. In 1872 werd de International Billboards Poster Association of North America (IBPANA) opgericht. Deze organisatie is vandaag de dag nog steeds actief onder de naam Outdoor Advertising Association of America (OAAA).

Groeiend belang

De 20e eeuw was een periode waarin billboardreclame zich met grote stappen ontwikkelde. De oorzaak hiervoor is terug te vinden in de groei die de auto-industrie doormaakte. Hierdoor ontstond snelwegreclame en werden reclamemasten langs de weg geplaatst. Ook andere ontwikkelingen droegen bij aan de opkomst van billboards. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om de borden langs de weg te verlichten, later ook met LED-verlichting.

Vandaag de dag

Met de opkomst van internet is de reclamewereld sterk veranderd, dat moge duidelijk zijn. Toch hebben billboards en snelwegreclame hun positie in de markt weten te houden. Dit was ook al het geval toen eerder radio en televisie hun intrede deden. Snelwegreclame heeft unieke voordelen, zo blijft het een ideale manier om tegen relatief lage kosten een enorme doelgroep te bereiken.

Bent u geïnteresseerd in het adverteren op reclamemasten langs de A15? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

 

Related posts

Plaats een reactie

Geef een reactie

Your email address will not be published.
Top